Dostupni linkovi

Stefanović: Ne dirajte barikade


Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Kfor da prestane sa uklanjanjem barikada na severu Kosova.Rekao da bi uklanjanje barikada "moglo da ima negativne posljedice po krhki mir i stabilnost na sjeveru Kosova".

"Kfor ovim potezima pokušava da naruši našu poziciju pred pregovarački proces i mislim da je potpuno nepotrebno i za nas apsolutno neprihvatljivo da se primenjuje sila na ljude koji mirno protestuju i da se ljudi hapse i privode", rekao je Stefanović Tanjugu.Ocijenio je da Kfor time narušava svoj mandat, budući da je njegova obaveza da obezbijedi sigurnost, a ne "da se bavi policijskim poslovima".

Stefanović je uoči puta u Brisel, gde će danas biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, a beogradski pregovarački tim istovremeno sa predstavnicima međunarodne zajednice razgovarati o situaciji na prijelazima na sjeveru Kosova, rekao da će sagovornicima prenijeti stav o jutrošnjim događajima na sjeveru.

Kfor je jutros, zatvorio alternativni prijlaz pored punkta Jarinje, a na samom Jarinju sprovodi akciju uklanjanja barikada, u kojoj je više lica privedeno.

Nešto kasnije, oko 10.30 sati, na toj barikadi dogodio se incident kada su građani kamenicama gađali pripadnike Kfora, a vojnici međunarodnih snaga uzvratili suzavcem.
XS
SM
MD
LG