Dostupni linkovi

Papandeu apeluje za pomoć, kaže da ga kritike frustriraju


Grčki premijer Jorgos Papandreu je govoreći pred njemačkim industrijalcima u Berlinu apelovao na pomoć naglašavajući da je stalna kritika Grčke frustirajuća, kako za vlast, tako i za građane koji se suočavaju s bolnim i teškim promjenama.

"Eurozona mora preduzeti čvrste korake u financijskim integracijama kako bi stabilizovala monetarnu uniju. Ne dopustimo pobjedu onih koji se klade na propast eura. Osnažimo naše institucije kako bi bile otporne na finansijske šokove što je o bitno za dugoročnu investicijsku stabilnost Evrope.

Kancelarka Merkel na istom skupu sa industrijalcima rekla da nije riječ o krizi eura, već o dužničkoj krizi, te da je potrebna snažna solidarnost kako bi se izašlo iz sadašnje situacije. Po njenom mišljneju novi paket pomoći nije dobar odgovor na krizu.

Grčki premijer Jorgos Papandreu razgovarati će s njemačkom kancelarkom Angleom Merkel o tome kako pomoći Atini u pokušaju da se izvuče iz ogromnog budžetskog deficita koji prijeti da uzdrma euro. U četvrtak njemački parlament odlučuje da li će produžiti djelovanje evropskog fonda finansijske stabilnosti koji bi trebao omogućiti kupovanje obveznica zaduženih zemalja i omogućiti nastavak kreditiranja članica koje su finansijski posrnule.
XS
SM
MD
LG