Dostupni linkovi

Abdiću nije odobreno prijevremeno puštanje na slobodu


Povjerenstvo za uvjetno puštanje na slobodu suda u Puli nije odobrilo prijevremeno puštanje na slobodu Fikretu Abdiću, osuđenom za ratni zločin na području takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, te odložilo odluku za tri mjeseca.

Abdićevo puštenje na slobodu tražila je njegova porodica s obrazloženjem da je izdržao 10 godina, što je dvije trećine kazne, da će uskoro napuniti 72 godine, te da je lošeg zdravstenog stanja.

Fikreta Abdića zvanog Babo, Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine osudio na kaznu od 15 godina zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjenim u periodu od 1993- 1995 godine, smanjivši prvobitno izrečenu kaznu od 20 godina Županijskog suda u Karlovcu.

Abdić je kako se navodi u sudskoj presudi protivno Ustavu BiH, proglasio tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni komandant tzv. Narodne obrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizovao otvaranje 11 logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u kojoj su zatvarani protivnici uspostave APZB-a.

Kroz ove je logore prošlo oko 5 hiljada osoba, i prema njima se nečovječno postupalo. Najmanje troje ljudi je umrlo od posljedica zlostavljanja.
XS
SM
MD
LG