Dostupni linkovi

Dodik i Lagumdžija približili stavove oko reformi, ali ne i oko Vijeća ministara


Uoči današnjeg susreta šest vodećih političkih predstavnika iz tri naroda u BiH, predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija postigli su na sastanku sinoć određeni napredak oko provedbe reformskih zakona, no ne i oko Vijeća ministara što će biti glavna tema današnjeg sastanka u Brčkom, izvijestila je Radio televizija Republike Srpske.

Dodik i Lagumdžija su se sinoć iznenada susreli u Laktašima nedaleko od Banja Luke te postigli sporazum o raspodjeli sredstava IPA fondova za BiH za što je Europska unija odredila vrlo kratak rok za dogovor.

Prema izvještaju RTRS-a, koji se poziva na čelnika SNSD-a Dodika, usuglašeno je i donošenje zakona o sistemu državne pomoći te presude "Sejdić-Finci", kojim bi se uskladio Ustav BiH sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu (Strasbourgu) koji se tiče mogućnosti prava biranja predstavnika manjina u tijela vlasti u BiH.

Dodik je u izjavi za televiziju ipak odbacio navode kako se razgovaralo o uspostavi Vijeća ministara BiH dodajući da će to biti glavna tema današnjeg sastanka.
XS
SM
MD
LG