Dostupni linkovi

Brisel ipak razmatra ukidanje bezviznog režima BiH


Evropska komisija potvrdila je danas da bi za građane Bosne i Hercegovine mogao ponovo biti uveden vizni režim, zbog velikog priliva azilanat u evropske zemlje od novembra 2010. godine, objavio je internet portal Euraktiv.

"Treba da bude jasno da, ukoliko neke zemlje zapadnog Balkana ne budu ispunjavala svoje obaveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost evropskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahtjeva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspjeh uspostavljanja bezviznog režima", rekao je Mikele Ćerkone, portparol komesara EU za unutrašnja pitanja Sesilije Malmstrom.

On je rekao da je Malmstromova 20. septembra poslala pismo ministrima unutrašnjih poslova BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore i Makedonije, u kojem je od njih zatražila da obavijeste Evropsku komisiju o praktičnim mjerama koje su preduzeli za rješavanje pitanja povećanog broja azilanata u zemlje EU.

Ona je izrazila nadu da će sadašnja situacija biti riješena na adekvatan način i bez odlaganja i pozvala na punu podršku i uključenost zemalja zapadnog Balkana kako bi se izbjegao negativan razvoj događaja, čime bi bio ugrožen, inače, uspješan proces.
XS
SM
MD
LG