Dostupni linkovi

EU obilježava 10. Europski dan jezikaEuropska unija obilježava danas 10. Europski dan jezika nizom konferencija i zabavnih događaja kojima se želi potaknuti učenje stranih jezika i istaknuti jezična raznolikost Europe.

Poljsko predsjedništvo EU-a uvrstilo je učenje stranih jezika visoko na popis svojih prioriteta i poziva mlade da uče najmanje dva strana jezika. EU u razne programe za razvijanje jezičnih i drugih vještina ulaže milijardu eura na godinu putem incijativa kao što je Erasmus, koji omogućuje razmjene studenata.

Gotovo 400.000 mladih svake godine koristi stipendije Erasmusa i drugih programa kao što su Leonardo de Vinci (strukovno obrazovanje) i Mladi u akciji (dobrovoljni rad).

U okviru svoje predanosti učenju jezika, Komisija želi udvostručiti broj tih stipendija u prijedlogu proračuna za iduće sedmogodišnje razdoblje (2014. - 2020.). Osim toga, EU ulaže oko 50 milijuna eura na godinu u promicanje jezičnih aktivnosti i projekata. Europski dan jezika prvi je put obilježen 2001. na inicijativu Vijeća Europe.

EU ima 23 službena jezika i mnogobrojne druge regionalne i manjinske jezike i dijalekte.
XS
SM
MD
LG