Dostupni linkovi

Tadić u UN-u: Kosovo i EU - dva paralelna i realna cilja


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u petak u Generalnoj skupštini UN da Beograd ima dva istovremena cilja: da obezbedi rešenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve i dati čvrste garancije srpskoj zajednici, i ubrzavanje napretka ka članstvu u EU.

U generalnoj debati 66. godišnjeg zasedanja, Tadić je ocenio da su oba cilja ostvariva "i da bi bilo glupo da bilo ko pomisli da će jedan od tih ciljeva biti žrtvovan zarad drugog".

"Na drugima je da odluče da li smatraju da je realizovanje oba ova cilja dobro za ceo region i njegovu stabilnost. Mi smo uvereni da je to u interesu svih", poručio je Tadić.

"Uveren sam da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo u EU. Takođe verujem da je moja zemlja spremna da počne pristupne pregovore", naglasio je Tadić.

Srpski predsednik je podvukao da će, ukoliko se to dogodi, "prvi put posle 20 godina relativne izolacije, Srbija početi da veruje u to da EU na nju gleda kao na sastavni deo Unije".

"Ranije ove sedmice čuli smo sa ovog mesta opasne pozive upućene svim državama da priznaju Kosovo. Takvi pozivi ne doprinose regionalnoj stabilnosti, već umanjuju naše mogućnosti da pronađemo rešenje koje je prihvatljivo za sve", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije rekao je da u narednim mesecima predstoje brojne teme o kojima Beograd i Priština moraju da razgovaraju i dodao da će Srbija biti veoma aktivna u dijalogu. On je izrazio očekivanje da će Kfor i Euleks zadržati neutralnost, što je u skladu sa njihovim mandatom.
XS
SM
MD
LG