Dostupni linkovi

Crna Gora ekološka država već 20 godina



Crna Gora danas slavi 20 godina od donošenja Deklaracije kojom je proglašena ekološkom državom. Pomoćnik ministra za održivi razvoj i turizam Ivana Vojinović ocijenila je da vizionarska ideja ekološke države Crne Gore nije ostvarena. Ona je rekla da je djelovanje niza objektivnih okolnosti onemogućilo da se ekološkim pitanjima da značaj koji zaslužuju.

"Iako nije dovoljno ulagano u zaštitu prirode, ona je i dalje prilično očuvana, pa se Crna Gora može pohvaliti biološkim diverzitetom visokih vrijednosti", rekla je Vojinovićeva na konferenciji za novinare povodom jubileja i 50 godina postojanja Zavoda za zaštitu prirode.

U organizaciji "Zeleni" Crne Gore smatraju da je projekat ekološke države dobar marketinški korak, bez iskrene namjere da to bude mjera ponašanja države i društva. Iz ove organizacije su saopštili da crnogorske vlasti 20 godina od donošenja Žabljačke deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom nemaju rezultata kojima bi se mogle pohvaliti.

"Neplanska gradnja širom primorja, pa sve do nacionalnih parkova i lokaliteta koji imaju status svjetske baštine, pretvaranje plodnog zemljišta u građevinsko, nemilosrdna eksploatacija šljunka i pijeska, umnožavanje kamenoloma i odlagališta otpada, bujanje divljih deponija i smetlišta - samo je dio ružne slike naše današnje ekološke države", upozoravaju "Zeleni".
XS
SM
MD
LG