Dostupni linkovi

Gul otkazao govor zbog dojave o bombi


Turski predsednik Abdulah Gul bio je primoran da otkaže govor na Univerzitetu u Berlinu zbog dojave o bombi u toj zgradi, saopštila je u ponedeljak uveče berlinska policija.

Gul, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Nemačkoj, trebalo je da održi govor o Turskoj i Evropi na Humboltovom univerzitetu u centru Berlina. Međutim, sala je morala da bude evakuisana pred sam dolazak turskog predsednika zbog anonimne telefonske pretnje o bombaškom napadu, navela je policija, koja je detaljno pretražila zdanje.

Turski predsednik izjavio je ranije danas u Berlinu da bi njegova zemlja bila dobra članica Evropske unije, izbegavajući time da se odredi prema stavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da bi Turska trebalo da dobije "privilegovano partnerstvo" sa EU, a ne punopravno članstvo.

Gul je nakon razgovora sa nemačkim predsednikom Kristijanom Vulfom, rekao da "Turska može da da veliki doprinos Evropi", ali da njegova zemlja i dalje radi na tome da ispuni brojne kriterijume EU i da pitanja o članstvu mogu biti upućena tek po okončanju tog procesa.

Kako je najavljeno, Gul će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom.
XS
SM
MD
LG