Dostupni linkovi

Politička pozadina ubistva Đinđića ponovo u žiži


Zoran Đinđić, decembar 2001. foto: Vesna Anđić
Zoran Đinđić, decembar 2001. foto: Vesna Anđić
Iskaz Miloša Simovića, optuženog za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, u žižu srpske javnosti vratio je priču o političkoj pozadini atentata i mogućnosti da se konačno otkriju nalogodavci tog zločina. Sedam godina posle atentata, nakon hapšenja u Hrvatskoj Simović je napisao ime čoveka koji je navodno naručio ubistvo premijera, kao i nekoliko političara koji su znali da se atentat priprema.

Miloš Simović, jedan od osuđenih pripadnika zemunskog klana za ubistvo Đinđića 12. marta 2003, pre nešto više od godinu dana specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću dao je, kako piše beogradska štampa, pisanu izjavu u kojoj je izvesnog Ćokija, odnosno Ćoravog, kako su ga navodno zvali šefovi te kriminalne grupe, naveo kao čoveka iz tadašnje vlasti koji je naručio likvidaciju srpskog premijera. Navodno, nudeći se za svedoka saradnika, Simović je u iskazu do kog su ovih dana došli neki mediji napisao i ime tog čoveka.

Svojevremeno je sličnu priču ispričao i svedok saradnik Dejan Milenković zvani Bagzi, pripadnik zemunskog klana koji je predvodio Dušan Spasojević. Na osnovu toga, Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, kaže da nadimak koji je Simović pomenuo, ukazuje na to da je verovatno mislio na nekadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije.

„Pa ja to zaključujem iz toga što je o tome svedočio Bagzi. On je tada rekao da je to njima kazao Dušan Spasojević, i da je tom prilikom bio prisutan i Miloš Simović. Tada je on njima rekao da imaju podršku Nebojše Čovića“, kazao je Popović.

Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade Srbije, odbacio je nagađanja da je on naručio ubistvo Zorana Đinđića.

"Najgore je odgovarati na besmislene priče i insinuacije. Ako je to
zaista izjavio advokat Srđa Popović, onda je sasvim izvesno da je on
Milošu Simoviću rekao da to kaže. Posle svega što sam doživeo sa
Dejanom Milenkovićem Bagzijem, pa i ovoga sada, nemam više šta da
kažem na tu temu",
odgovorio je Čović.

Miloš Simović i Sretko Kalinić, brutalni egzekutori zemunskog klana osuđeni su uz Milorada Ulemeka Legiju i ostale članove te grupe u odsustvu na po 30 godina zatvora zbog ubistva Zorana Đinđića, ali im je nedavno počelo novo suđenje nakon što su uhapšeni posle međusobnog sukoba u Zagrebu i sedam godina bekstva.
Simović je, navodno, u svom iskazu označio i nekoliko političara koji su, prema njegovoj tvrdnji, znali da se priprema atentat na Đinđića.

Na tom spisku su Borislav Mikelić, bivši premijer Republike Srpske Krajine, Aco Tomić, bivši načelnik Vojne službe bezbednosti SRJ, Rade Bulatović, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije, Vojislav Koštunica, bivši predsednik SR Jugoslavije, Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, Dragan Todorović, visoki funkcioner te partije, i Zoran Šami, potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Kredibilitet svedoka

Zoran Šami, sada poslanik u Skupštini Srbije, rekao je za RSE da su optužbe na njegov račun potpuna neistina, dok je i Dragan Todorović negirao umešanost u političku pozadinu ubistva Đinđića i optužio vlast da spinuje informacije.

“Ja nisam Vidovita Zorka da bih znao zbog čega su objavili da smo mi navodno znali da se sprema ubistvo Zorana Đinđića. Zbog čega je tu ime onoga, a nije ovoga, i tako dalje, ja ne znam… Ja sumnjam da je najbliže okruženje Zorana Đinđića znalo za stvari koje se dešavaju. Da sam ja ministar policije učinio bih sve da dođem do svih tih odgovora”, rekao je Šami.
Miloš Simović - iz arhive

Iako većina političara kaže da se bez sudskih dokaza teško može govoriti o tome koliko istine ima u tvrdnjama optuženog, najveći broj njih veruje da se one moraju proveriti.

Nenad Milić, iz Liberalno demokratske partije, kaže da informacije Miloša Simovića treba uporediti sa iskazima drugih svedoka i optuženih, i smatra da će se kad tad otkriti istina o političkoj pozadini ubistva premijera.

“Simović je izneo neke stvari koje su proverljive. I na osnovu toga ćemo videti njegov kredibilitet kao svedoka. Moguće je da tu ima i drugih stvari za koje mi još ne znamo jer nisu izašle u javnost. A da li je tačno ili ne da su atentatori od svih tada opozicionih partija dobili podršku, a i od nekoga iz vlade, to bi trebalo da utvrdi istraga. Meni sve to deluje prilično verovatno. Ali ne mogu da tvrdim da je to bilo tako”, kazao je Milić.

Advokat Srđa Popović veruje da bi izjave Miloša Simovića ipak mogle da doprinesu rasvetljavanju onoga što je osam godina najveća misterija, političke pozadine Đinđićevog ubistva.

“On je insajder i tvrdi da zna ključne činjenice. Ako neko ponudi takvo svedočenje, da zna imena odgovornih ljudi, to kod tužilaštva mora da izazove interesovanje. Trebalo bi da se otvori neki postupak u kom bi Miloš Simović bio saslušan”, ocenjuje Popović.

Iz Specijalnog tužilaštva Srbije za organizovani kriminal nema informacija da li se izjava Miloša Simovića proverava i da li se po njoj postupa, ali je kratko saopšteno da je reč o osetljivom predmetu i da je pozvan da sve što zna javno iznese na suđenju.
XS
SM
MD
LG