Dostupni linkovi

Solana i Ahtisaari: Važan je jedinstven stav EU prema Izraelu i Palestini


Demonstranti sa palestinskom zastavom, ilustrativna fotografija
Demonstranti sa palestinskom zastavom, ilustrativna fotografija
Palestinci su odlučni u namjeri da na glavnoj skupštini UN tokom ovoga tjedna zatraže priznavanje svoje države.

U međunarodnim odnosima to je i dalje tema diplomatskih sporenja. S jedne strane veliki broj zemalja već je priznalo Palestinu kao samostalnu državu.

Izrael i Palestina, dvije države jedna pored druge, koje žive u miru, cilj je kojemu se teži radi konačnog rješenja bliskoistočnog pitanja.

Martti Ahtisaari i Javier Solana u zajedničkom tekstu koji objavljuje International Herlad Tribune pišu kako Evropa konačno ima šansu odigrati važnu ulogu na međunarodnoj sceni.

I Izrael i Palestina uvažavaju EU tako da bi Bruxelles sada mogao imati daleko veći utjecaj na bliskoistočna zbivanja nego ikada ranije.

Dvojica europolitičara ističu kako je važno da Unija ima jedinstven stav i navode deset razloga zbog kojih treba dati podršku Palestincima u Glavnoj skupštini UN.

Nužna kultura dijaloga

Prvi je što se time u životu održava ideja o dvije države, koja je je ugrožena nastavkom izgradnje izraelskih naselja na okupiranim teritorijama, kao i tvrdnjom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da je konflikt nemoguće riješiti.

Glasanjem "za" pokazalo bi se da obnova mirovnog procesa ima smisla.

Drugi razlog je što je Evropa već mnogo uložila u stvaranje dvije države, uključujući godišnju pomoć od milijardu eura kako bi se izgradila funkcionalna palestinska država.

Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelova nagrade za mir, Ahtisaari, i nekadašnji prvi čovjek NATO saveza i povjerenik za vanjske poslove EU, Solana, također ističu da bi evropsko "za" zapravo moglo biti i u interesu Washingtona koji bi time osnažio svoju poziciju u odnosu prema Izraelu.

Otpor Izraela da se time krše raniji sporazumi, ne drži vodu, a glasanje bi trebalo otvoriti pregovore koji su zamrli i na koncu pomoći i samom Izraelu.
Palestinac pali jevrejsku zastavu tokom sukoba između palestinaca i jevrejskih vojnika na Zapadnoj obali Hebrona, 25. februar 2010.

Priznanje palestinske države u granicama iz 1967., zapravo će osnažiti legitimet i postojanje Izraela, pišu između ostaloga za International Herald Tribune dvojica evropskih političara.

Istodobno, u Wall Streetu Journalu, se analiziraju razlozi zbog koji Palestincima ne bi trebalo dati zeleno svijetlo u Glavnoj skupštini UN, te se podsjeća da ni Kurdi nemaju svoju državu, kao ni Baski u Španjolskoj ili Ujguri i Tibetanci u Kini.

Možda je vrijeme da se prekine sa razmišljanjem o palestinskoj državi sve dok se s palestinske strane nastavljaju napadi na Izreal, umjesto nužne kulture političkog dijaloga, stoji u komentaru Wall Street Journala.
XS
SM
MD
LG