Dostupni linkovi

UN poziva na mirno rješavanje spora o gasu na Kipru


UN su danas pozvale na mirno rješavanje spora između turske i grčke zajednice na Kipru povodom eksploatacije gasa u blizini obale ovog podijeljenog ostrva.

UN navode da će nalazišta gasa, ukoliko budu pronađena, donijeti korist objema zajednicama ako one okončaju dugogodišnji konflikt.

"UN apeluju na obje strane da ovo pitanje riješe na miran način", izjavila je Lisa Butenhajm, specijalni izaslanik za Kipar generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Očekuje se da će teksaška kompanija "Nobl enerdži" početi traganje za gasom jugoistočno od ostrva. Juče je na tu lokaciju postavljena platforma za bušenje morskog dna.

Butenhajm je rekla da ovo pitanje nije direktno povezano sa mirovnim pregovorima između grčke i turske zajednice na Kipru, u kojima posreduju UN.

Kipar je podijeljen od turske invazije na ostrvo 1974. godine, poslije državnog udara koji je inspirisala grčka. UN se nadaju da će dogovor o ujedinjenju biti postignut do sredine 2012. godine, kada bi Kipar trebalo da preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.
XS
SM
MD
LG