Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN razgovarao o tenzijama na Kosovu


Sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije, koja je u petak u 00.30 po srednjeevropskom vremenu, nastavljena je posle otvaranja iza zatvorenih vrata.

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam.

Posle usvajanja dnevnog reda, na kojem je pozvan da govori šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, prvi je kratko govorio predstavnik UN Edmon Mule, koji je podneo izveštaj o trenutnoj situaciji na terenu.

"Ovo je prilika da prenesemo jasnu poruku da smo protiv donošenja jednostranih odluka i da Beograd i Priština treba da preuzmu odgovornost da spreče nasilje", rekao je Mule.

Posle njegovog izlaganja, Salam je pozvao na nastavak sednice iza zatvorenih vrata.

Sednica je zakazana posle višečasovnih konsultacija u sredu uveče Saveta bezbednosti.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je ranije u četvrtak duboku zabrinutost zbog izjava u vezi sa uspostavljanjem carinske kontrole na
severu Kosova i njihobog uticaja na mir i stabilnost.

"Pozivam sve da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije napetosti u toj oblasti. Pozivam vlasti Beograda i Prištine da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije, kao i da preduzmu praktične korake za sprovođenje dosadašnjih dogovora", rekao je Ban na konferenciji za novinare u sedištu UN, čiji je snimak objavljen na sajtu UN.

Ministar spoljnih poslova Alkbanije Enver Hoqaj je rekao da je Kosovo zabrinuto zbog "otvorenih pretnji" koje dolaze iz Srbije, uključujućim kako je rekao, izlaganje ministra spoljnih psolova Srbije Vuka Jermića.

"Za Vladu Republike Kosovo, takve vrste izjava, takva vrsta nasilja i takva vrsta retorike je što mi nikada nećemo prihvatiti."
XS
SM
MD
LG