Dostupni linkovi

Sever Kosova: Srbi na barikadama po radnoj obavezi


U Rudarama su stanovnici srpske nacionalnosti 15. septembra 2011. postavili barikade da zaustave Kfor.
U Rudarama su stanovnici srpske nacionalnosti 15. septembra 2011. postavili barikade da zaustave Kfor.
Uoči za petak najavljene akcije Euleksa i Prištine - preuzimanja graničnih prelaza Jarinje i Brnjak - na barikadama zajedno sa kosvoskim Srbima kojima je to, kako se saznaje, praktično radna obaveza, biće i pripadnici ekstremističkih desničarskih organizacija i predstavnici desnih partija iz Srbije, kao što su Nikolićevi naprednjaci i Šešeljevi radikali. Našem radiju je potvrđeno da će sa njima biti i predstavnici vlasti u Beogradu.

Kao i uvek na političkoj sceni Srbije - tema Kosova, pa još kad se stvari zakuvaju do bojazni da može biti nasilja, koristi se da se pripuca iz svih oružja. Iz Skupštine Srbije zanimljiva vest, ili što bi jedan poslanik rekao, cirkus kompletan: zakazana je sednica Odbora za bezbednost sutra u 13 sati na Brnjaku. Dobro ste čuli.

Polemika radikala Nemanje Šarovića i Dejana Radenkovića iz Dačićevog SPS-a:

Šarović: Evo, ja pozivam da se pojedinačno izjasne svi članovi Odbora. Da li su sutra spremni da otputuju na Brnjak, gde bi bila održana sednica Odbora?

Radenković:Nemojte to više da radite. Prestanite sa cirkusom! Sa paradom! Nađite neku drugu temu!

Predlog je izglasan. Istovremeno, patrijarh srpski Irinej pozvao je vernike na sajtu SPC na molitvu i trodnevni post (do nedelje). Pozvano je “celo sveštenstvo, monašvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16. i 17. septembra u 18 časova održe Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije”. Patrijarh će moliti na samom Kosovu.

Podrška prisustvom

Već danima na sajtovima desničarskih organizacija stoje pozivi za odlazak na Jarinje i Brnjak.

“U toku dana ćemo već biti tamo, i narednih dana", kaže nam Boško Obradović iz organizacije Dveri.

Fotogalerija: Kosovo, 15. septembar 2011

RSE:Koliko vas odlazi?

Obradović: To je indiskretno pitanje.

RSE: To je tajna?

Obradović: Nije tajna ali nije bitno za javnost.

RSE: Da li imate bilo kakvih reakcija od institucija?

Obradović: Nema, videćemo tek kako će se ko poneti.

RSE: Šta ćete tamo raditi?

Obradović:Da pružimo podršku svom narodu u jednom od najtežih trenutaka.

RSE: A kako će izgledati ta podrška?

Obradović: Pa, prisustvom.

Odbrana interesa mirnim putem

Zajedno sa lokalnim Srbima i pripadnicima desne Srbije, u petak na Jarinju i Brnjaku biće i predstavnici beogradskih vlasti potvrdio nam je Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom.

„Biće predstavnici Vlade Srbije svuda na severu Kosova i Metohije, biće uz svoj narod. A to što se dešava ovih dana i te najave mogu da budu problem. Zadnja stvar koju želimo je da se ovo pretvori u neko stranačko nadgornjavanje", kaže Stefanović.
Borko Stefanović među Srbima na barikadama, sever Kosova, avgust 2011
RSE:Da li imate poruku za pripadnike desničarskih partija i ekstremista koji se spremaju da idu na Kosovo?

Stefanović: Naša poruka je da u ovoj situaciji svi treba da budemo jedinstveni u odbrani naših legitimnih nacionalnih interesa na miran način, a da sve ostalo ide na ruku onima koji hoće da ovaj problem reše jednostrano i primenom sile.

RSE: Da li to znači da su oni dobrodošli na graničnim prelazima?

Stefanović: Ne određujemo mi ko je dobrodošao, meni se čini da na teritoriji Republike Srbije, a sever Kosova jeste deo teritorije Republike Srbije, sloboda kretanja mora da bude zagarantovana, tako da mislim da je pitanje izlišno.

Ne ide na dobro

Ipak, lokalni Srbi na severu Kosova koji su uglavnom glasači naprednjaka, radikala i Koštuničinog DSS-a poručuju ovih dana da ih je Beograd ostavio na cedilu. Šta zapravo vlast brani na graničnim prelazima na severu Kosova?

Naš sagovornik, jedan od lidera LDP-a, Nenad Prokić smatra da je zvanični Beograd svojim nejasnim stavom i različitim porukama doprineo zabludi da borba za Kosovo nije izgubljena bitka.

“Mi branimo nešto što smo već izgubili, i to na krajnje neubedljiv način. Ta Tadićeva navika da jedne nedelje da jednu izjavu za inostranu javnost, a druge nedelje za domaću pred nadolazeće izbore, ne može ni da rezultira ničim drugim nego nekom vrstom tobožnje samoorganizacije i tobožnje radne obaveze i mislim da će to voditi nečemu što će ličiti na još jednu izgubljenu šansu kao što je to bilo odbacivanja plana Z-4 u Krajini nekada. Ne ide na dobro današnji razvoj situacije", ocenjuje Prokić.
.
RSE: Da li bi se moglo reći da uz blagoslov vlasti kreće ovo društvo na barikade?

Prokić: Bez jasne poruke vlasti, to skoro liči na blagoslov.
'Rešenje je da se prizna realno stanje. Nema više promene granica', naglašava Nenad Prokić.

RSE:A šta je rešenje?

Prokić: Rešenje je da se prizna realno stanje. Nema više promene granica. Nema ništa. To je kraj. Gotovo.

RSE: Da li je u Srbiji političko samoubistvo reći to što sad Vi meni kažete?

Prokić: Nije, to je politički spas.

Kako se bliži taj, kako je predstavljeno, sudnji dan za Srbe na severu Kosova, tako se temperatura diže. Uoči tog dana, jedni dolaze iz Srbije, drugi odlaze u Srbiju. Studentski domovi, u kojima borave studenti iz Srbije, su ispražnjeni. Stanari su otišli su svojim kućama dok se sve ne okoča.

Iz Euleksa poručuju da će, ako zatreba, biti prelazi zatvoreni, a generalni sekretar NATO-a Rasmusen da će Kfor, ako bude razloga, delovati u samoodbrani.

Beograd je, kako nam je zvanično rečeno, u stalnom kontaktu sa Briselom.
XS
SM
MD
LG