Dostupni linkovi

Brisel suspendovao sve IPA projekte za BiH


Sjedište Evropske komisije u Briselu
Sjedište Evropske komisije u Briselu
Evropska komisija donijela je u srijedu internu odluku o suspenziji svih projekata iz Instrumenata predpristupne pomoći (IPA) za BiH u 2011. godini, čime zemlja ostaje uskraćena za 88 miliona eura koji su trebali osigurati realizaciju 14 projekata, ranije usaglašenih na državnom nivou.

Evropska komisija, na zasjedanju u Starzburu, donijela je odluku o “zamrzavanju” novca iz IPA fondova, zbog toga što na državnom nivou ne postoji saglasnost o projektima koji bi bili finansirani tim novcem.

Nakon što su se vlasti RS usprotivile nekim projektima, kojim se, prema njihovoj ocjeni, vršio prijenos nadležnosti sa entiteta na državu, i vlasti Federacije su pokazale slično ponašanje.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u BiH, septembar 2011
Naime, Vlada Federacije BiH je u srijedu odbacila kao neprihvatljivu revidiranu listu projektnih prijedloga IPA 2011, koju je prošle sedmice usvojilo Vijeće ministara, a iz koje je “skinuto” nekoliko projekata kojima se usprotivila RS.

Kada je federalni premijer Nermin Nikšić o toj odluci obavijestio specijalnog predstavnika EU Petera Sorensena, u Briselu je ispisana interna odluka o suspenziji svih projekata za BiH koji su trebali biti finansirani iz IPA fondova.

Nezapamćena odluka

Zbog neodgovornog ponašanja bh. političara, zvanični Brisel nije mogao postupiti drugačije nego da zamrzne 88 miliona eura. Ne pamti se da se to ikada dogodilo - da je neka od država, koja još nije korisnik svih IPA fondova, došla u situaciju da vlastitom krivicom ne dobije novac za projekte.

Čim je došla ta vijest iz Strazbura u Brisel, ova nesvakidašnja situacija, izazvala je živu diplomatsku aktivnost, pa su Bosni i Hercegovini naklonjeni diplomati nastojali da se upućivanje zvanične odluke u Sarajevo odloži bar na nekoliko sati.

Jer, kada dođe ta odluka zvanično u Vijeće ministara, odnosno predsjedavajućem Nikoli Špiriću, onda definitivno od novca nema ništa - tako da postoji još jedna šansa da interna odluka ne postane punovažna ukoliko iz BiH što prije - do kraja dana, dođu povoljnije vijesti, odnosno da je dogovor postignut.

Iz Evropske komisije poruka je jasna: nijedan projekat neće biti finansiran iz IPA fondova ukoliko iza njega ne postoji saglasnost, odnosno koncenzus svih nivoa vlasti u BiH.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG