Dostupni linkovi

Evropska kriza: Oči uprte u Njemačku


Njemačka kancelarka Angela Merkel, mart 2011.
Njemačka kancelarka Angela Merkel, mart 2011.
Sve što EU brže klizi prema ekonomskoj krizi, to se sve više očiju okreće ka Njemačkoj. Industrijska lokomotiva Evropske unije moraće predvoditi plan za spas eura, ali što se Angela Merkel više približava odluci o fiskalnoj uniji, to opozicija sve jače ugrožava njenu poziciju kancelarke.

Ekonomska stabilnost i uspješnost njemačke privrede stavlja ogroman teret na državu čija će se kancelarka uskoro morati odlučiti hoće li Evropsku uniju „privesti“ jačim fiskalnim integracijama, umjesto što se prepušta konfuznim, a samim tim i neuspješnim pokušajima da djelimičnom otplatom duga spasi zemlje poput Grčke i Portugala.

Dieter Zetsche, predsjednik Daimlera (partner Mercedesa) kaže kako, iako poslovi dobro idu u ovoj godini, nadolazeća kriza prijeti da ugrozi ekonomski bum.

"Vidimo oblake na nebu i to na temelju vanjskog duga, dužničke krize koja povećava tenzije na financijskim tržištima. Nadamo se da političari konačno mogu poslati neke signale povjerenja, neka rješenja za sve ove izazove. Realnu bi ekonomiju trebalo zaštititi postojećih utjecaja“, kaže Zetsche.

Strah od pogoršanja krize uvjetovao je udar na evropske berze, uključujući i njemački DAX. Mnogi brokeri su stava da bi Grčku trebalo prisiliti na izlazak iz euro-zone. Većina njih rješenje za takvu soluciju vidi u Berlinu, odakle bi Merkelova mogla „zamoliti“ Atinu da se „ispiše iz kluba uživalaca“ zajedničke valute.

Njemačka kancelarka međutim takve zahtjeve, koji stižu i od brojnih političara u njenoj zemlji, pokuašava umiriti pozivom zvaničnicima da opreznije govore.

„17-zemalja eurozone mora se držati zajedno kako bi se izbjegao "nekontrolirani stečaj"," kazala je Angela Merkel.

Ključni test u Bundestagu

Kancelarka je u interview njemačkom radiju RBB pojasnila kako bi grčko odbacivanje eura ugrozilo decenijama stvarani projekat Unije.

„Napuštanjem Atine otvorio bi se prostor i za udare iz drugih zemalja koje bi slijedile grčki primjer“, obrazložila je svoja strahovanja Angela Merkel.
Bundestag - ilustracija

Mnogi vjeruju kako Merkelova izbjegava odlučno djelovati u vezi s evropskom krizom jer je njena Kršćanska demokratska unija pretrpjela niz poraza u ključnim regionalnim izborima ove godine.

Iako će mnogi Nijemci olako kazati kako bi nesolventne zemlje trebalo izbaciti iz euro-zone, ekonomisti će odmah objasniti kako očuvanje istog valutnog prostora nije toliko stvar altruizma, koliko predupređenje da se njemačke i druge banke ne uvale u još veće dugove. Osim toga, Nijemci su duboko svjesni da je njihova zemlja imala velike koristi od uvođenja i širenja evropske valute.

Ipak, određen broj važnijih članova CDU protivi se kancelarkinoj „novoj otvorenosti“ prema čvršćim političkim i fiskalnim integracijama. No značajnije od toga jeste činjenica da su koalicioni partneri kancelarkine partije, FDP i bajerski CSU u najvećoj mjeri protiv većeg približavanja u okviru EU.

Ključni test biće predstojeće glasanje u Bundestagu, kada će zastupnici njemačkog parlamenta odlučivati o ratificiranju mjera za jačanje eura. Podsjećanja radi, u julu ove godine na nivou šefova država i Vlada EU dogovoreno je osnivanje Fonda za stabilizaciju. Iako su socijaldemokrati i stranka Zelenih najavili podršku ovom planu, nije izvjesno da će Angela Merkel u redovima sopstvene koalicije dobiti dovoljan broj glasova kako bi dogovorene mjere i dobile većinu.
XS
SM
MD
LG