Dostupni linkovi

Nova libijska vlast za "umjereni islam"


Mustafa Abdul Džalil u prvom javnom obraćanju u Tripoliju, 12. septembar 2011.
Mustafa Abdul Džalil u prvom javnom obraćanju u Tripoliju, 12. septembar 2011.
Predsjednik libijske Nacionalne prijelazne vlade Mustafa Abdul Džalil u prvom javnom obraćanju u Tripoliju od kada su ušli u glavni grad Libije poručio je da nova vlast planira stvaranje moderne, demokratske države zasnovane na "umjerenom islamu".

Mustafa Abdel Džalil u prvom govoru pred razdraganom masom na Trgu mučenika u Tripoliju najavio je da će žene imati aktivnu ulogu u novoj Libiji i zahvalio brojnim zemljama za podršku, uključujući Francusku i Veliku Britaniju.

"Mi smo muslimanska zemlja, sa umjerenim islamom i tako će ostati. Vi ste sa nama i podržavate nas. Vi ste naše oružje protiv svakoga ko pokuša da nam preotme revoluciju", kazao je on.

Džalilov govor emitovan je na državnoj televiziji i ispraćen je burnim aplauzom i vatrometom. ”Moderan islam” kako je rekao biće glavni izvor novog zakonodavstva u Libiji.

"Velika je čast za svakoga da stane pred ovu masu u ovakvoj situaciji i ovim okolnostima, u trenutku kada se Libija i Libijci oslobađaju tiranije, a Libisjki narod se okupio dostojanstveno i ponosno u slavu svog podviga i hrabosti."

U Njujorku, Ujedinjene nacije pozvale su Prijelazno nacionalno vijeće da ženama ustupi više ključnih funkcija i da u budućem ustavu zemlje vode računa o jednakosti polova.

"Dobili smo nacrte (novog) libijskog ustava. Razumijemo da su oni preliminarni i provizorni, ali nijesu u skladu s modernim tokovima po kojima u političkom životu ne učestvuju samo muškarci", ukazao je norveški ambasador u UN Morten Vetland.

AI osudila zločine obje strane

Sa druge strane na terenu trenutno nema većih ofanziva na najveće gradove u rukama Gadafijevih snaga - Bani Valid, Sirt i Sebu.

Svojim borcima Džalil je poručio da se ne ponašaju osvetnički prema plaćenicima i pro-Gadafijevim borcima.
Pobunjenički borci kod Bani Valida, 13. septembar 2011.

Oglasila se i organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty international koja je osudila pokušaje prijelaznih vlasti da umanje zločine svojih pristalica.

Borci Prijelaznog nacionalnog vijeća kako se navodi "oteli su, po svom nahođenju zatvorili, mučili i ubili bivše pripadnike snaga bezbjednosti osumnjičene za vjernost Gadafiju, i zarobili vojnike i strance greškom osumnjičene da su plaćenici", navodi Amnesty i dodaje da Vijeće "oklijeva da ih pozove na odgovornost".

Ipak Amnesty international ističe da su zločini koje su počinili pripadnici opozicije "manjih razmjera" od onih koji se pripisuju Gadafijevom režimu.

Nešto ranije pukovnik Moamer Gadafi je u poruci emitovanoj na televizijskoj stanici "A RAI" u Siriji poručio da će se boriti "do pobjede". No, nije poznato gdje se nalazi 69-godišnji Gadafi. Vlasnik sirijske televizijske stanice Mišan Džaburu rekao je da Gadafi "još predvodi borbu sa libijske teritorije, a ne iz Venecuele, Nigera ili nekog drugog mjesta, ali da iz bezbjednosnih razloga nije mogao da lično pročita poruku".

Sadi, jedan od Gadafijevih sinova, stigao je u Niger. Vlada te zemlje je saopštila da je on pod nadzorom, ali da nije uhapšen.
XS
SM
MD
LG