Dostupni linkovi

Nemačka i Italija pred Međunarodnim sudom pravdeNemačka je danas u najvišem sudu Ujedinjenih nacija ocenila da italijanski sudovi nemaju prava da narede isplatu naknada žrtvama nacista, navodeći da bi međunarodno pravo i mirovni sporazumi bili ugroženi ako bi nacionalni sudovi imali moć da ih ponište.

Nemačka pred Međunarodnim sudom pravde tvrdi da je njen suverenitet ugrožen odlukom italijanskog Vrhovnog suda iz 2008. da italijanski građanin Luiđi Ferini (Luigi Ferrini) ima pravo na restituciju zbog deportacije u Nemačku 1944. gde je radio kao prinudni radnik u fabrici oružja.

Nemačka je platila desetine miljardi dolara u ratnim odštetama prema
raznim međunarodnim i bilateralnim sporazumima posle Drugog svetskog rata.

Ako bi odluka italijanskog suda ostala na snazi "posledice bi bile ozbiljne", rekla je Zuzan Vazum-Rajner (Susanne Wasum-Rainer), nemačka generalna direktorka za pravna pitanja, i dodala da bi posleratni sistem reparacije bio "doveden u pitanje", kao i da bi se pojavili problemi pred domaćim sudovima.

Italija navodi da kršenje humanitrarnog prava potiskuje druge zakone i međunarodne sporazume. Imunitet se ne može dobiti u postupku za
zločine protiv čovečnosti.

Italijanski sudovi naredili su zaplenu nemačke imovine kako bi se sprovela odluka o reparacijama.

Odluku itralijanskog suda podržala je Grčka, čiji su građani tražili sličnu odštetu od Nemačke.

Prema jednom od skorašnjih takvih programa, Nemačka je platila skoro šest milijardi dolara za 1,6 miliona ljudi koji su bili na prinudnom radu tokom rata ili njihovim rođacima.
XS
SM
MD
LG