Dostupni linkovi

Vučurević - sprdnja postala istina


Božidar Vučurević
Božidar Vučurević

Čitava saga dogadjanja i izjava oko bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića liči najviše baš na onu njegovu rečenicu prilikom razaranja Dubrovnika kada je rekao : ¨Izgradićemo još stariji i ljepši!¨.

Baš kao što čovjek tada nije znao da li da to shvati kao vic ili kao glupost, pa se ispostavilo da se radi o istini, tako i danas, ne znaš da li je sve što se dešava oko Vučurevića vic ili glupost, a onda vidiš da je sprdnja u stvari postala istina.



Najprije ga prije pet mjeseci, na četvrti dan četvrtog mjeseca, hapse u Srbiji po potjernici iz Hrvatske gdje se tereti za ratne zločine. Onda ga u Srbiji, 17.06., puste da bude na slobodi čekajući odluku suda sa obavezom da se javlja sudu dva puta tjedno.

Vučurević se, potvrdjuje sud, posljednji put javio u četvrtak 7.09.2011.

Direktor policije u Beogradu, Milorad Veljović, izjavio je da MUP nije imao nikakve obaveze, niti nalog iz suda da provjerava Vučurevićevo kretanje pa dakle i nije znao gdje se kretao optuženi za ratne zločine.

Onda on pobjegne. Kako kad je Srbija morala da mu oduzme putovnice i osobne karte. Niko ne zna! Niti se ko time bavi.


Panorama Trebinja


Ali, NE! Vučurević nije ni pobjegao. Po sopstvenm riječima kaže: ¨ Nisam pobjegao, nego sam otišao kući. U zatvorima u Srbiji sam bio zarobljenik, a zarobljenik ima pravo da se spašava"¨.



Eto, uhapse te, daju ti da budeš na slobodi i da se redovno javljaš ¨organima¨, ali ti odlučiš da odeš!

Kad je pobjegao, odnosno ¨otišao¨?

Neposredno prije saopćenja Višeg suda u Beogradu koji je donio rješenje da Vučurević može biti izručen i Hrvatskoj i BiH.

A gdje je pobjegao? U Bosnu i Hercegovinu. Tamo gdje bi po stavu suda u Beogradu mogao biti izručen.

Vučurević želi da mu sude u Bosni i Hercegovini. "Ovdje imam, ne čime da se branim, nego da dokažem istinu. Imam dokumenta, papire, ljude i želim da se u BiH otvori proces", kaže Vučurević.

Vučurević je razočaran u ¨majku Srbiju¨ ali (još) nije u majku Bosnu i Hercegovinu. Valjda računa da će mu suditi ¨majka¨ Republika Srpska. Koja neće dati svog junaka. Onog što je rekao da će izgraditi ¨ljepši i stariji Dubrovnik!¨

Iz Trebinja stižu vijesti da se Vučurević prijavio okružnom sudu u Trebinju i u Osnovni trebinjski sud. Ali, gle čuda, sudije nisu imale vremena da ga prime jer su ¨zauzeti¨. Kažu, neka dodje 15.09.



Ali, NE, NEĆU, kaže Vučurević: "Ne vjerujem da ću ponovo dolaziti, jer me ne mogu tretirati kao običnu stranku", rekao je nakon izlaska iz zgrade suda.

Naravno da Vučurevič nije ¨obična¨ stranka. On je na potjernici, hapšen, i čovjek o kojem je donesena odluka da ima dokaza za izručenje. Vrlo daleko od običnog čovjeka za koje sudije imaju vremena.

Pravosudne institucije BiH još uvijek nemaju nikakvih zvaničnih informacija o dolasku Božidara Vučurevića u Trebinje. Jer, bože moj, nisu ih dobili iz Trebinja. Jer tamo su sudije ¨zauzete¨.

Ali, kad ga nadju, tužiteljstvo BiH neće pritvoriti Vučurevića. Zašto? Jer je on ¨uvijek bio dostupan Tužiteljstvu BiH, nikada nije bio stavljen prijedlog za određivanje pritvora¨ - piše lijepo u izjavi tužiteljstva BiH.

Gdje je Vučurević sada? Eno ga kod kuće spreman, kako kaže, da se odazove svakom pozivu pravosudnih institucija ¨majke¨ Bosne i Hercegovine. One iste majke protiv koje ratovao jer se razočarao u majku Srbiju za koju je ratovao.

I šta je sad tu sprdnja, a šta vic?

Ništa - sve je istinito.

Sprdnja je sa zakonom, sprdnja je sa sudom, sprdnja je sa policijom, sprdnja je sa državom. I Srbijom i Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

I sprdnja je sa svima nama.

XS
SM
MD
LG