Dostupni linkovi

Talibani: Borba protiv SAD dok ne napuste Avganistan


Avganistanski talibani saopštili su danas da će nastaviti borbu protiv američkih snaga u Avganistanu dok god trupe SAD ne napuste tu zemlju, i naglasili da njihov pokret nije učestvovao u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

U saopštenju koje su potpisali Islamski Emirati Avganistana, što je bio zvaničan naziv talibana dok su vladali Avganistanom, kaže se da su SAD iskoristile napade 11. septembra kao izgovor da napadnu Avganistan, kao i da je međunarodna zajednica odgovorna za smrt hiljade građana te zemlje.

"Svake godine 11. septembar podseti Avganistance na događaj u kome oni nisu učestvovali", navodi se u saopštenju, i dodaje da je "američki kolonijalizam proliio krv desetina hiljada nesrećnih i nevinih Avganistanaca".

U saopštenju se kaže i da su Avganistanci "beskrajno izdržljivi", i da će ustancima širom zemlje Amerikance poslati na "smetlište istorije".

SAD i njeni saveznici napali su Avganistan 7. oktobra 2001. godine, nakon što su talibani odbili da predaju vođu Al Kaide, Osamu Bin Ladena.

SAD su ove godine počele da povlače svoje trupe iz Avganistana, i do kraja godine planiraju da u SAD vrate 33.000 vojnika. Ostale zemlje u sastavu međunarodnih snaga u Avganistanu takođe su najavile da će do kraja 2014. godine povući sve svoje vojnike.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG