Dostupni linkovi

Inzko: Međunarodna zajednica ima moralnu obavezu prema regionu


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da politički dijalog i kompromis moraju biti smjernice za BiH i cijeli region Balkana.

Govoreći na Bledskom strateškom forumu, Incko je rekao da međunarodna zajednica ima stalnu "moralnu obavezu da obezbijedi civilno i vojno prisustvo koje pruža garanciju za mir i stabilnost dok se region kreće naprijed", saopšteno je iz OHR-a.

Istakavši da je dugoročan međunarodni angažman "investicija u budućnost Evrope", Incko je rekao da, dok međunarodna zajednica može održati uslove za postizanje napretka, brzina napretka će zavisiti od ponašanja izabranih vlasti.

"Političkim podjelama u Jugoistočnoj Evropi se mora upravljati tako da ne izbiju na površinu sa negativnim posljedicama", rekao je Incko i dodao da su neki političari u BiH "pokazali spremnost da preduzmu jednostranu akciju - čak i kada su znali kako štetno to može biti".

On je naveo da BiH ima ogromne prirodne i ekonomske potencijale, ali da sposobnost i talenat građana BiH sputavaju političari, koji su se navikli na stagnaciju.

Bledski strateški forum okuplja značajne ličnosti iz oblasti politike i privatnog sektora kako bi diskutovali o ključnim pitanjima sa kojima se Evropa suočava u 21. vijeku.
XS
SM
MD
LG