Dostupni linkovi

Nisu pronađene grobnice u MedveđiPredstavnici Komisije za nestala lica tokom rata na Kosovu 1999. godine nisu našli tragove masovne grobnice u selu Sijarina u opštini Medveđa.

„Na sumnjivoj deonici od 50 ari su iskopana 14 kanala i do dubine od jednog metra. Nismo naišli na tragove masovne gobnice, niti na tragove bilo kakvog groba. Utvrdili smo da zemlja na toj deonici nije pomerana. Dakle, nema nikakvih dokaza", kazao je Đetaj za agenciju Beta.

Prištinski zvaničnici ranije su naveli da imaju informaciju o mogućoj grobnici na toj lokaciji pa je iskopavanje u Sijarini počelo juče.

"Imali smo informaciju o masovnoj grobnici u kojoj su navodno, pokopani Albanci, i morali smo da je proverimo. Ispostavilo se da je bila lažna. I dalje ćemo, zajedno sa srpskom komisijom, nastaviti da proveravamo sve dojave koje dobijamo", kazao je Đetaj.

Dodao je da je posebno zadovoljan gostoprimstvom koje je prištinskoj delegaciji ukazala lokalna samouprava u Medveđi sa predsednikom opštine Slobodanom Draškovićem na čelu.

Pored članova srpske i prištinske delegacije, koje čine zajedničku Komisiju za nestala lica, pretraživanju terena u Sijarini prisustvovali su i predstavnici Unmika, Euleksa, Međunarodnog komiteta za nestala lica sa sedištem u Sarajevu i predstavnici Suda za ratne zločine u Beogradu.

Slobodan Drašković je kazao za agenciju Beta da su i Srbi i Albanci u Medveđi bili uvereni da je reč o lažnoj informaciji.

"Za vreme rata na Kosovu na području Medveđe nije bilo međunacionalnih sukoba i nije ispaljen nijedan metak, a i Albanci i Srbi znaju da nije bilo nikakvih sumnjivih radova jer je ovo mala sredina i ništa ne može da se sakrije. Zato nije ni bilo tenzija pre iskopavanja terena", kazao je Drašković
XS
SM
MD
LG