Dostupni linkovi

Bler: Pobeda u borbi s terorizmom daleko od izvojevane



Bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair), koji je najdirektnije bio povezan sa odgovorom na terorističke napade od 11. septembra 2001. godine, ocenio je da je borba sa islamskim ekstremizmom daleko od toga da bude gotova, uprkos likvidaciji šefa organizacije Al Kaida Osame Bin Ladena.

Bler, koji je posle terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu obećao da će Velika Britanija biti "rame uz rame" sa Sjedinjenim Američkih Državama i potom preuzeo vodeću ulogu u napadima na Avganistan i Irak, rekao je Asošijeted presu (AP) da terorističke pretnje i dalje postoje - čak i u zemljama u kojima se dogodilo "Arapsko proleće".

"Potpuno je pogrešno" misliti da je u borbi sa ekstremistima ostvarena pobeda, rekao je Bler u intervjuu. "U to ne smemo imati nikakvu sumnju. Nažalost, dok ovo govorim, ova ideologija seže mnogo dalje od metoda koje primenjuje Al Kaida".

Prema njegovim rečima, za primer treba pogledati "način na koji je (ekstremistička organizacija) Hezbolah preuzela kontrolu u Libanu" i treba pogledati aktivnosti Hamasa.

"Jemen je, bojim se, daleko od razrešenja. Čak i u zemljama kao što je Pakistan, koji usput ima snažne institucija, to (terorizam) je i dalje problem".

Bler je izrazio zabrinutost zbog niza ustanaka koji su potresli Bliski istok i severnu Afriku i ukazao da Zapad mora tu da dela "kao igrač a ne kao posmatrač" kako bi pomogao da iz Arapskog proleća nikne demokratija.
XS
SM
MD
LG