Dostupni linkovi

Parlament Crne Gore usvojio Izborni zakon


Parlament Crme Gore
Parlament Crme Gore
Nakon četiri godine crnogorska skupština je u četvrtak gotovo konsenzusom usvojila novi Izborni zakon koji je jedan od uslova za dobijanje datuma pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Usvajanju Izbornog zakona jednog od glavnih uslova za nastavak evropskih integracija, prethodio je politički dogovor premijera Igora Lukšića i lidera opozicije o statusu srpskog jezika u obrazovnom sistemu.

Prema potpisanom sporazumu nastavni predmet će se zvati crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, rekao je premijer Lukšić.

Igor Lukšić

"Dame i gospodo, želim da vas informišem da je danas potpisan politički dogovor koji će obezbijediti usvajanje, nadam se konsensualno izbornog zakona i time otkloniti prepreku na našem daljem putu kada su evropske integracije u pitanju . Sporazum je usaglašen čime se jasno ukazuje da je crnogorski jezik zvanični i službeni jezik a srpski, bosanski i hrvatski jezici u službenoj upotrebi i istovremeno obezbjeđuje ouna zaštita od bilo kog oblika diksriminacije i time, kao što sam već kazao se stvaraju uslovi da se implementira dogovor u cjelini, odnosno podrži i izborni zakon", rekao je premijer.

Gotovo sve parlamentarne stranke su pozdravile politički sporazum i gotovo konsenzualno usvajanje izbornog zakona. Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista je ocjenio da se radi o velikom uspjehu svih političkih partija i saopštio da se pred Crnom Gorom otvara nova faza evropskih integracija.

"Crna Gora sa današnjim danom, već izvjesno može očekivati
'Današnjim danom se pred Crnom Gorom otvara nova evropska perspektiva', tvrdi Milutin Simović iz DPS-a.

datum pregovora. Današnjim danom se pred Crnom Gorom otvara nova evropska perspektiva. Otvara se nova faza, suštinska faza evropskih integracija . To će biti dobro svih građana Crne Gore", kaže Simović.

Socijalistička narodna partija očekuje nove dogovore i kompromise u daljim izazovima.

"Slijede najavljene ustavne promjene koje je predložila Vlada , razgovor oko ustavnih promjena koje je predložila opozicija. Ja izražavam optimizam da ćemo lakše ili teže, ali kako smo i do sada radili nalaziti dogovor", kaže poslanik Aleksandar Damjanović.

Albanci nezadovoljni

Nova srpska demokratija je pozdravila dogovor o imenu jezika u obrazovnom sistemu, a Goran Danilović je saopštio da je pobijedio kompromis:

"Ničija nije pobjeda a biće medija koji će reći da je svačija. Ovo je kompromis crnogorske realnosti. Realnosti u kojoj žive različiti narodi i u kojoj se govore različiti jezici."

Branko Radulović
Branko Radulović iz Pokreta za promjene očekuje da se nastavi sa postizanjem političkih sporazuma i po drugim pitanjima, kao što je postignut sporazum o srpskom jeziku i izbornom zakonu.

"Ukoliko postoji današnje sloge koja je manifestovana kroz ovaj politički sporazum, sjutra ako bog da da svi na taj politički sporazum stavimo svoj potpis. Tada Crna Gora može kao Češka i Slovačka. Hajmo svi zajedno u to građansko društvo, bogato društvo kao oni", rekao je Radulović.

Albanske nacionalne partije su napustile glasanje o novom izbornom zakonu jer su veoma nezadovoljne što će ubuduće imati manje garantovanih mandata nego ranije. Mehmed Zenka iz Demokratske unije Albanaca je poručio da se osjeća izdanim:

"Nijeste položili ispit demokratije. Ja vam ovo otvoreno kažem jer sam jedan od tih ljudi koji sam iz petnih žila bio za ovu Crnu Goru. Zato i imam smjelosti da vam u brk kažem da ste nas izdali, gospodo. Fala vam na vašoj demokratiji, fala vam na vašim lijepim zakonima koje ste namjerili Albancima."
'Fala vam na vašoj demokratiji, fala vam na vašim lijepim zakonima koje ste namjerili Albancima', poručio je Mehmed Zdenka iz Demokratske unije Albanaca.

Dogovor premijera Igora Lukšića i lidera tri najjače opozicione partije ispoštovao je Ustav Crne Gore i njeno pravo da kao suverena država odredi svoj službeni jezik, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Evropski komesar za proširenje Stefan File pozdravio je dogovor vlasti i opozicije u Crnoj Gori u vezi sa imenovanjem nastavnog predmeta i poručio da se reforme moraju nastaviti za dobro svih građana. File je pohvalio ulogu predsjednika Vlade, parlamenta, u neumornim naporima da nađu kompromisno rješenje, kao i posvećenost države na putu ka Evropskoj uniji.

Dogovor crnogorskih političkih stranaka pozdravio je i potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin, koji je istakao da se proces intenzivnih reformi mora nastaviti kako bi se poglavlja tokom pregovora mogla otvarati i uspješno zatvarati čime će Crna Gora postati regionalni lider u evropskim integracijama.
XS
SM
MD
LG