Dostupni linkovi

Gadafi demantuje da je napustio Libiju


Pobunjenik priprema projektile na liniji Tarhoun i Bani Valid, 08. septembar 2011.
Pobunjenik priprema projektile na liniji Tarhoun i Bani Valid, 08. septembar 2011.
Odbegli bivši libijski vođa Moamer Gadafi poručio je u četvrtak da će ostati na teritoriji Libije u borbi protiv NATO-a i novih libijskih vlasti, demantujući izveštaje da je napustio zemlju i u tajnom vojnom konvoju prešao u neku od susednih afričkih država.

Njegove prkosne komentare prenela je sirijska televizija Araj, u trenutku kada borci Nacionalnog prelaznog saveta napreduju ka Bani Validu, jednom od posljednjih uporišta Gadafijevih lojalista.

U audio poruci, Gadafi je optužio međunarodnu zajednicu da vodi protiv njega "psihološki rat" objavljujući informacije o njegovom navodnom bekstvu u Niger.

"Preostalo im je samo da se služe psihološkim ratom i lažima", rekao je Gadafi i dodao obraćajući se Libijcima: "Žele da oslabe vaš moral, nemojte pridavati pažnju tom slabom i bednom neprijatelju".

On je još jednom ponovio da će "NATO biti pobeđen", jer "nema materijalne mogućnosti da vojnu intervenciju.

Gadafi, kojeg su pobunjenici svrgnuli pre dve sedmice posle 42 godine na vlasti, zatražio je podršku svojih pristalica i rekao da predaja ne dolazi u obzir.

"Odlučni libijski narode, libijska zemlja je tvoja. Oni koji pokušaaju da vam je oduzmu su uljezi, to su plaćenici, pacovi, psi lutalice. Oni pokušavaju da zauzmu zemlju naših predaka, ali to je nemoguće. Nećemo napustiti zemlju svojih predaka", rekao je Gadafi.

Pripadnici snaga Prelazni nacionalong saveta Libije oštro su kritikovali Gadafijev govor. Jedan od njih se predstavio kao Hamza.

"On nas uvek opisuje kao pacove i ohrabruje svoje pristalice da se bore, ali to je samo prazna priča. On uvek priča, a mi smo u međuvremenu u Bani Validu. To je dovoljno! On je pacov. On se skriva i beži od pobunjenika. Jedino šalje video poruke svojim pristalicama, ali sam beži", kaže on.

TV stanica Araji je jedini preostali medij preko kojeg se Gadafi s vremena na vreme obraća javnosti. Ta TV stanica, čije je sedište u Damasku, u vlasništvu je bivšeg sunitskog poslanika u iračkom parlamentu Mišana al-Džuburija.

Veruje se da je Gadafi u Libiji

Agencije su u sredu javile da je veliki konvoj vozila s bliskim saradnicima svrgnutog libijskog vođe prešao u Niger.

U međuvremenu, američki Stejt department objavio je da su Gadafijevi saradnici pritvoreni u Nigeru gde su pobegli.

Gadafi je rekao da vojni konvoj koji je ove sedmice prešao iz Libije u Niger "nije prvi" koji je prevezao ljudstvo i robu sa druge strane granice i nazad.
Pobunjenički borac stoji na SA-5 SAM raketi na Burkan protiv-vazdušnoj bazi, 06. septembar 2011.

Vlasti Nigera su saopštile da razmatraju kako da postupe ako se Gadafi pojave u njihovoj zemlji i zatraži utočište, tačnije da li ga ga private ili izruče Međunarodnom krivičnom sudu, kazao je za BBC ministar inostranih poslova ove zemlje Mohamed Bazoum.

Niger priznaje međunarodni sud koji traži izručenje Gadafija, njegovog sina Saif al Islama i bivšeg šefa obaveštajne službe Abdualaha Sanušija.

Bazoum je potvrdio da su u tri konvoja koja su ušla u njegovu zemlju bili i pojedini libijski zvaničnici, ali ne i Gadafi i njegovi sinovi.

On je istakao da Niger jednostavno nema mogućnosti da zatvori granicu sa Libijom, jer je ona veoma duga.

Vlasti ove zemlje su relativno kasno priznale Prelazni nacionalni savet Libije, jer su, kako ističu posmatrači, imale duge prijateljske odnose sa Gadafijem i ne mogu tek tako da mu okrenu leđa.

Zvaničnici Prelaznog saveta rekli su da su poslali pojačanja prema Bani Validu posle izveštaja da je Gadafi pozvao svoje pristalice na borbu.

Još uvek se ne zna gde je njegove skrovište, ali nove vlasti pretpostavljaju da se i dalje krije u Libiji.
XS
SM
MD
LG