Dostupni linkovi

OECD:Moguća recesija njemačke privrede


Njemačka ekonomija mogla bi da oslabi za 1,4 odsto u periodu od oktobra do decembra, upozorila je danas Organizacija za ekonomsku bezbjednost i saradnju (OECD).

U saopštenju se napominje da su procjene koje su sastavljene za potrebe grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta podložne izmjenama, jer se ne zna kakav će biti ishod dužničke krize u Evropi i nestabilnosti finansijskih tržišta.OECD očekuje da će Velika Britanija u istom periodu ostvariti privredni rast za 0,1 odsto, prenosi BBC.

U izvještaju se navodi da je njemačka privreda ostvarila solidan rast od 2,6 odsto u periodu od jula do septembra, ali da bi do kraja godine, ipak, mogla da oslabi.Rast u trećem kvartalu objašnjen je nastavkom rada nuklearnih elektrana, koje su bila ugašene poslije martovske nuklearne katastrofe u Japanu.

OECD za SAD prognozira rast od 1,1 odsto u trećem kvartalu, dok će u peridu od oktobra do decembra tempo napretka američke privrede opasti na 0,2 odsto.

Organizacija procjenjuje da će u zemljama G7 ekonomski rast u periodu od jula do kraja septembra biti 1,6 odsto, dok će u četvrtom kvartalu pasti na 0,2 odsto. OECD, ipak, ne očekuje globalni ekonomski pad kakav se dogodio u vrijeme krize 2008. i 2009. godine.

XS
SM
MD
LG