Dostupni linkovi

Mun:Važno je što je sastank održan u MostaruAmbasador SAD u BiH Patrik Mun smatra da niko nije očekivao da na sastanku političkih lidera u Mostaru dođe do dogovora, ali da je važno to što su oni bili zajedno i spremni na kompromis.

"Ne mogu to uraditi tako što će davati izjave jedni o drugima u medijima, nego moraju zajedno sjesti i razgovarati" - izjavio je Mun. Prema njegovom mišljenju, političke lidere trebalo bi da okupi činjenica da zbog ekonomske krize ponestaje novca u budžetima.

"Svaka anketa u BiH govori da je najvažnije pitanje u BiH ekonomija i nezaposlenost. Ljudi žele vidjeti da se političari brinu o njima, da reaguju. Da se brinu o njihovim problemima i otvaraju nova radna mjesta. Načelnici to razumiju, jer su direktno izabrani, ali iznad tog nivoa ne vidimo da se baš mnogo na to obraća pažnja" - rekao je Mun za "Dnevni avaz".

Komentarišući informacije da bi formiranjem novog ministarstva evropskih integracija bila otvorena vrata za dogovor o Savjetu ministatra BiH, on je istakao da ne zna da li je to prihvatljivo rješenje. "To je prijedlog da se pokušaju premostiti razlike i u mnogim zemljama koje su kandidati za EU postojalo je takvo rješenje. To je kreativna ideja koja pomaže u ovoj situaciji" - smatra Mun.
XS
SM
MD
LG