Dostupni linkovi

S 300 milijardi protiv nezaposlenosti


Američki predsjednik Barack Obama predložit će danas plan za povećavanje zaposlenosti koji će državnu blagajnu stajati 300 milijardi američkih dolara kroz manje prihode od poreza i veće vladine troškove.

Dva najvažnija dijela plana su produljenje poreznih olakšica za radnike za godinu dana te produljenje povlastica za nezaposlene koje uskoro istječu. Bijela kuća također razmatra porezne olakšice za tvrtke koje zapošljavaju nezaposlene. Uz to Obama se zauzima za projekte javnih radova, poput gradnje škola.

Očekuje se također da se za još godinu dana produlji otpis poreza na vrijednost nove opreme koju nabave tvrtke.

Čelnici republikanaca u Predstavničkom domu ponudili su Obami kompromis oko mjera za poticanje zapošljavanja. Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner i čelnik republikanske većine Eric Cantor poslali su pismo u kojem traže da se Obama ovaj tjedan sastane s čelnicima Kongresa kako bi razmotrili njegove prijedloge. Ističu da bi se zajednička stajališta mogla pronaći na planu međunarodne trgovine i pozivaju ga da trgovinske ugovore s Južnom Korejom, Kolumbijom i Panamom pošalje Kongresu na ratifikaciju.
XS
SM
MD
LG