Dostupni linkovi

Peking: Vojne ambicije su isključivo miroljubive



Kina je danas objavila belu knjigu u kojoj se ističe da su njene oružane snage "miroljubive" i "odbrambene", u nastojanju da umiri strahovanja izazvana povećanjem vojnog budžeta i ubrzanom modernizacijom njene vojske.

"Kina se neće angažovati na putu invazija, ekspanzija i ratovanja", rekao je na konferenciji za štampu Vang Jadzun, šef centralnog biroa spoljnih poslova, koji savetuje izvršnu vlast u zemlji.

"Kina neće napasti neku drugu zemlju osim ako mi budemo napadnuti", ponovio je ranije kineske stavove ali dodao da nema govora o tome da se dozvoli Tajvanu da se odvoji od ostatka Kine niti da se naruše "vitalni interesi" Kine.

Kako navodi agencija Frans press ambicije Pekinga u pomorskim oblastima zapadno od Pacifika pobuđuju sve veću brigu, a više nerešenih teritorijalnih sporova izazivaju hronične tenzije između Kine i njenih suseda.

Poslednjih nekoliko nedelja Vašington i Tokio izrazili su zabrinutost zbog toga što neki kineski potezi vezani za vojsku sve manje liče na odbrambene, kao na primer to što je prvi kineski nosač aviona obavio prošlog meseca prve probe.
XS
SM
MD
LG