Dostupni linkovi

Je li njemačka vlada prekršila zakon?Njemački ustavni sud trebao bi objaviti presudu o tome je li njemačka vlada prekršila zakon prošlogodišnjim paketom pomoći za prezadužene zemlje eurozone.

Sud razmatra tri tužbe koje je podnijelo šest tužitelja, poznatih po skeptičnim stajalištima prema eurozoni. Među njima je pet akademika i jedan zastupnik bavarske stranke CSU, manje partnerske stranke vladajućeg CDU-a na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel. Devedesetih godina prošlog stoljeća petero njih neuspješno je pokušalo ishoditi sudsku zabranu uvođenja eura.

U novoj tužbi žale se da pomoć njemačke vlade Grčkoj, Irskoj i Portugalu nije u skladu s njemačkim i europskim zakonima, kojima se regulira pravo na demokratsko zastupanje i zaštitu imovine.

Većina stručnjaka i izvora u vladi očekuje da će sud dati veće ovlasti njemačkom parlamentu u odobravanju programa pomoći u budućnosti kao i Europskog stabilizacijskog fonda. Time bi se mogao ograničiti manevarski prostor vlade u Berlinu u rješavanju dužničke krize u eurozoni.
XS
SM
MD
LG