Dostupni linkovi

NVO pozvale vlasti Srbije da pojačaju napore ka EUViše nevladinih organizacija, među kojima su Helsinški odbor za ljudska prava i Građanske inicijative, pozvalo je predstavnike vlasti u Srbiji da nastave evropske integracije, a ne da se bave "lažnim" izborom Kosovo ili EU.

"Imajući u vidu duboku ekonomsku i političku krizu u kojoj se Srbija nalazi, pozivamo donosioce političkih odluka da kao prioritet ispred svih ostalih postave ostvarivi cilj a to je nastavak procesa evropskih integracija", kaže se u saopštenju.

Potpisnici su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Građanske inicijative, BKV Fond, FRACTAL, Komitet pravnika za ljudska prava, CZKD, Centar za praktičnu politiku, Centar za evroatlantske organizacije i Forum za bezbednost i demokratiju.

Nevladine organizacije smatraju da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i što brži početak pregovora o članstvu ne samo jedini način da se pokrene dugoročni ekonomski oporavak zemlje i stvore bolji uslovi za život građana već i da se na konstruktivan način normalizuju odnosi Srbije i Kosova.

"Lažni izbor Kosovo ili EU nametnut je od onog dela političke elite koji već 20 godina profitira od ekonomskog i društvenog propadanja Srbije", ukazale su nevladine organizacije.

One smatraju da politička opcija koja zagovara odustajanje od EU zbog Kosova nameće Srbiji tenzije i konflikt kao regionalnu i širu spoljnu politiku i pritom čini sve da onemogući pregovore Beograda i Prištine koji jedini mogu obezbediti stabilnost u regionu i zastititi prava Srba na Kosovu.

"U cilju stabilizacije regiona, Beograd mora da sarađuje na ukidanju paralelnih srpskih institucija na severu Kosova, stavljanju cele teritorije Kosova pod kontrolu Euleksa, kao i da ohrabruje Srbe da se integrišu u kosovsko društvo i da se adekvatno brine o njima", smatraju nevladine organizacije.

U saopštenju se kaže da bi trebalo prihvatiti ponuđenu široku autonomiju za Srbe na severu Kosova. "Za članstvo u EU i jedinu demokratsku budućnost Srbije mora što pre da se gradi novi nacionalni konsenzus u odnosu na Kosovo", poručile su nevladine organizacije i pozvale vlasti da pojačaju napore radi dobijanja statusa kandidata za EU i početka pregovora.
XS
SM
MD
LG