Dostupni linkovi

Završen skup Pokreta nesvrstanih u Beogradu


Učesnici dvodnevnog ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, koji je u utorak uveče završen u Beogradu, izrazili su privrženost principima ustanovljenim pre 50 godina među kojima su mir, bezbednost, razvoj i socijalna pravda i založili se za mirno rešavanje sukoba u svetu i za dijalog.

Tokom završnog, drugog dana konferencije učesnici su u govorima podsetili da je pre 50 godina Pokret osnovalo 25 država a da ih je danas 118, kao i na izuzetno važnu ulogu tog pokreta i njegovih lidera.

U popodnevnom delu konferencije, većina učesnika založila se za rešavanje palestinskog pitanja kroz priznavanje nezavisne države. Predstavnici nesvrstanih založili su se za borbu protiv neokolonijalizma, borbu protiv terorizma, mirno rešavanje sukoba u svetu kao i nuklearno razoružavanje.

Jeremić je na završnoj konferenciji za novinare rekao da su danas "poslate poruke mira, poruke sveta koji traži ravnopravnost, uzajamno poštovanje i dostojanstvo".

"Vrednosti Pokreta nesvrstanih su po mom dubukom uverenju i danas vrednosti koje treba da rukovode međunarodnom zajednicom i kojima svet treba da teži - mir, ravnopravnost, suverena jednakost i jednako pravo za sve", rekao je Jeremić.
XS
SM
MD
LG