Dostupni linkovi

Nimic bez novog predloga o imenu MakedonijePosrednik UN u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija Metju Nimic ne planira da ponudi novi predlog ako nema indicija da će ga prihvatiti obe strane.

"U ovoj fazi pregovora bilo bi bolje da ne dajem novi predlog koji bi odbila jedna ili druga strana", rekao je Nimic za grčki dnevnik "Katimerini", prenose skopski mediji.

Prema analizi "Katimerinija", Makedonija i Grčka bile su najbliže rešenju u februaru 2001. godine kada su tadašnji premijeri Ljupčo Georgievski i Kostas Simitis pokazali volju da prihvate naziv "Gornja Makedonija". Kao razlog neprihvatanja ovog predloga navodi se unutrašnji etnički konflikt u Makedoniji.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

Poslednji predlog Nimica bio je naziv Severna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Ujedinjene nacije su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).
XS
SM
MD
LG