Dostupni linkovi

Lideri šest političkih stranaka u BiH danas u Mostaru


Lideri šest političkih stranaka, čiji predstavnici čine kolegijume Predstavničkog veća i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, sastaće se danas u Mostaru, gde će razgovarati o mogućnostima formiranja Saveta ministara BiH.

Lideri dve najjače stranke iz RS, Milorad Dodik (SNSD) i Mladen Bosić (SDS), nastupiće jedinstveno na mostarskim razgovorima, jer od ranije imaju platformu o usaglašenom delovanju na nivou BiH.

I ovog puta će, kako su najavili, zastupati da se Savet ministara može formirati uz poštovanje principa rotacije i da RS pripadaju četiri ministarska mesta, uključujući mesto ministra spoljnih poslova.

Lideri dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, traže mesto predsedavajućeg i još dva ministarstva, koja će pripasti ovom bloku hrvatskih stranaka.

Prema najavama, lideri SDA i SDP, Sulejamn Thić i Zlatko Lagumdžija, zastupaće takođe ranije stavove u skladu sa programskim principima koji su usaglašeni u Federaciji BiH između ove dve i još dve manje hrvatske stranke koje čine vlast na nivou tog entiteta.
XS
SM
MD
LG