Dostupni linkovi

Fratini: Grešku iz Iraka ne ponavljati u Libiji


Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini pozvao je danas međunarodnu zajednicu i nove libijske vlasti da se ne uništavaju celokupnu strukturu državnog aparata kako se ne bi počinila ista "ogromna greška" kao u Iraku, javljaju strane agencije.

"Ako je neko radio za režim, ali nema krvi na rukama, čemu onda uništavanje čitave strukture, čitavog (državnog) aparata Libije kako je to vrlo pogrešno, učinjeno u Iraku? Ne smemo ponovo da napravimo tu ogromnu grešku", rekao je italijanski ministar.

Fratini je potvrdio poverenje koje ima u "istinske vođe Libije" predsednika Prelaznog nacionalnog saveta Mustafu Abdeldžalila i predsednika izvršnog odbora tog saveta Mahmuda Džibrila, dodajući da oni nisu bili "mnogo povezani" sa starim režimom "jer su odavno napustili (Muamera) Gadafija".

Istovremeno, smatra šef italijanske diplomatije, međunarodna zajednica mora da pomogne prelaznoj vlasti da spreči "ekstremiste".

"Vrlo je važno iskoreniti svaki pokušaj infiltracije ekstremističkih organizacija u vladajuće strukture buduće Libije. U tome moramo da pomognemo Mahmudu Džibrilu", rekao je Fratini.
XS
SM
MD
LG