Dostupni linkovi

Zurof: Smrt Kepira sprečila podnošenje žalbe


Direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima, Efraim Zurof, u nedelju je izrazio žaljenje što je smrt Šandora Kepira, osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata,sprečila ulaganje žalbe na oslobađajuću presudu mađarskog suda.

Šandor Kepiro (97) koji je jula sudskom odlukom oslobođen optužbe za učesće u fašistčkoj Novosadskoj raciji januara 1942. godine, umro je juče u Budimpešti.

U saopštenju Efraima Zurofa, na čiju inicijativu je Mađarska 2006. pokrenula proces protiv Kepira, izražava se žaljenje što je Kepirova smrt sprečila ulaganje žalbe na odluku suda, koji bi, smatraju u Centru, verovatno ukinuo prvobitnu oslobađajuću presudu.

"Oslobađajuća presuda za Kepira u julu, nije bila samo pravosudni apsurd koji vređa sećanje na žrtve masovnog ubistva, nego i ohrabrenje onima koji negiraju učešće Mađarske u nacističkim zločinima", ocenjuje se u saopštenju Efraima Zurofa.

Ta presuda se osim toga, smatra Zurof, direktno suprotstavlja "ogromnom broju istorijskih i pravnih dokaza koji su godinama skupljani i koji bi verovatno doprineli ukidanju prvobitne oslobađajuće presude".

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG