Dostupni linkovi

Meksiko: Ubijene dvije novinarke


Dvije meksičke novinarke pronađene su mrtve u Meksiko Sitiju, na njihovim tijelima su bili jasni znaci davljenja, a njihove ruke bile su vezane iza leđa.

Tijela novinarki Ana Marije Marčele Jarse Viveros (45), jedne od osnivača političkog magazina ''Kontralinea'', i slobodne novinarke i bivše reporterke televizijskog kanala ''Televisa'' Rosio Gonsales Trapaga (48) pronađena su u jednom parku u Istapalapi, radničkom predgrađu meksičke prijestonice u petak po lokalnom vremenu.

Na vratovima ubijenih žena mogli su se vidjeti jasni znaci davljenja i njihove ruke bile su vezane iza leđa, potvrdio je portparol meksičke policije Hose Karlos Servantes.

"To je bilo veoma nasilno ubistvo. Mi smo užasnuti", rekao je portparol magazina ''Kontralinea'' Sosimo Kamaćo u izjavi za AP.

Kamaćo je potvrdio da Jarse više nije pisala za magazin niti je vodila projekte istraživačkog novinarstva u političkom magazinu koji izlazi dva puta mjesečno u Meksiku.

U saopštenju se ističe da je osam novinara ubijeno u Meksiku ove godine i 74 od 2000. godine.

On lajn urednik i voditelj radioprograma Humberto Milan pronađen je mrtav prije nedjelju dana u sjeverozapadnoj meksičkoj državi Sinaloa, poznatoj po obračunima meksičkih narkobandi, samo dan pošto su ga zarobili naoružani muškarci koji su ga prije toga držali na nišanu, navodi AFP.
XS
SM
MD
LG