Dostupni linkovi

Dodikov SNSD i SDS ostaju u koaliciji na nivou BiH


Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) nastaviće zajedničko djelovanje na nivou BiH, dok na nivou RS-a SDS ostaje opozicija.

Nakon sastanka rukovodstava dvije stranke održanog na Jahorini Milorad Dodik i Mladen Bosić kazali su kako je nakon potpisivanja njihove platforme o jedinstvenom djelovanju na nivou BiH „osnažen uticaj RS-a na državnom nivou, bez štete po bilo koga drugog“.

Dogovoren i zajednički nastup na sastanku o formiranju novog Vijeća ministara u Mostaru, 5. septembra, na koji će se doći i sa zajedničkim prijedlozima u vezi sa zakonom o popisu stanovništva, odlukom "Sejdić-Finci" i pitanjem državne pomoći.

Milorad Dodik je ponovio ranije stavove kako je za formiranje vlasti i dalje neophodan princip rotacije, te poštivanje broja pozicija koje pripadaju Srbima po, kako kaže, Ustavu BiH.

Mladen Bosić tvrdi da će se veoma lako u ponedjeljak u Mostaru dogovoriti formiranje Vijeća ministara BiH, ako druge strane prihvate argumentaciju koju zastupaju SDS i SNSD.
XS
SM
MD
LG