Dostupni linkovi

Ešton apelovala na Izraelce i Palestince


Visoka predstavnica vanjske politike EU Ketrine Ešton, po dolasku u poljski grad Sopot, u kojem će danas i sjutra biti održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članice Unije, zatražila je da Izrael i Palestinci pregovorima postignu rješenje.

Pred konsultacije EU o očekivanom palestinskom zahtjevu za prijem u UN ona je rekla da je njen cilj da dođe do pregovora kako bi se postiglo rješenje.

Za Palestince je priznavanje njihove samostalnosti preduslov za obnovu pregovaračkog procesa, dok Izraelci u tome vide glavnu prepreku.U potrazi za zajedničkim stavom zemalja članica EU na najavljeni zahtjev Palestinaca za prijemom u UN Brisel razmatra kompromisno rješenje.

Tako će se na dnevnom redu razgovora o Bliskom istoku naći i prijedlog da Palestinci dobiju status po uzoru na Vatikan, koji bi bio nešto između aktuelnog statusa posmatrača, koji sada ima palestinska PLO, i punopravnog članstva.

Dok se posmatrači u UN-u vode kao „drugi entitet“, Vatikan ima „status zemlje posmatrača koja nije članica“ i ima pravo da se obrati Generalnoj skupštini bez odobrenja drugih država, kao i da odgovara, ukoliko se razgovara o toj zemlji.
Ova opcija se pojavila u posljednje vrijeme u više navrata u internim dokumentima EU.
XS
SM
MD
LG