Dostupni linkovi

Suđenje Janši za aferu Patria počinje u ponedjeljak


U ponedjeljak u Ljubljani počinje suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženih koji se terete za pogodovanje u poslu kojim je finska tvrtka Patria osigurala isporuku 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

Glavna rasprava zakazana je za ponedjeljak 5. septembra u 9 sati, stoji na web-stranci prvostupanjskog suda u Ljubljani, a zbog očekivanog interesa javnosti ulaz u raspravnu dvoranu bit će ograničen.

Temeljem optužnog prijedloga skupine za progon organiziranog kriminala pri slovenskom državnom tužilaštvu, Janša se tereti za "nezakonito posredovanje" u poslu koji je dobila Patria u vrijeme kad je bio premijer, zajedno s nekada istaknutim dužnosnikom svoje stranke Jožom Zagoženom.

Zbog istih ili sličnih sumnji optuženi su u istom postupku još i austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, bivši visoki časnik slovenske vojske Anton Krkovič, te poduzetnik Ivan Črnkovič, vlasnik tvrtke "Rotis" koja je bila angažirana kao posrednik Patrije u poslu sa Slovenijom.

Za kazneno djelo nezakonitog posredovanja u poslu po slovenskom je kaznenom zakoniku moguća novčana kazna ili kazna zatvora do godine dana.
XS
SM
MD
LG