Dostupni linkovi

Wikileaks objavio sve tajne SAD do kojih je došao


Wikileaks, specijalizovan za otkrivanje tajnih dokumenta, saopštio je u petak da je na svom sajtu na internetu objavio svih 251.287 diplomatskih depeša SAD do kojih je došao.

Wikileaks je preko Twittera sopštio da je objavio "251.287 diplomatskih depeša SAD, koje se mogu pretražiti uz upotrebu ključnih reči (keywords)", i prenio adresu veb-sajta na kojem su dokumenta, ne iznoseći, međutim, da li su ta dokumenta objavljena u cjelini, ili su iz njih izostavljena imena osoba na koje se ona odnose.

Wikelaks sa kojim u petak prije podne kontakt nije bio moguć, prijetio je objavljivanjem depeša u cjelini, uprkos upozorenjima organizacija za zaštitu prava čoveka i upozorenjima SAD da bi to bilo opasno po osobe koje se pominju u depešama.

Wikileaks je do sada u mnogo navrata objavio dio depeša do kojih je došao. Tako je od kraja prošle godine objavio 20.000 dokumnata.

Sva diplomatska pošta do koje je došao Wikileaks, sada je dostupna i može se pretažiti korišćenjem ključnih riječi ili naziva države, datuma depeše ili grada iz kojeg potiče dokument.

Na intenetu: http://www.cablegatesearch.net/search.php.
XS
SM
MD
LG