Dostupni linkovi

Svet pomaže pobunjenicima u Libiji, Gadafi i dalje prkosi


Predsednik Nikola Sarkozi ( drugi sdasna) na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju konferencije "Prijatelji Libije" u Jelisejskoj palati u Parizu, 01. septembar 2011.
Predsednik Nikola Sarkozi ( drugi sdasna) na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju konferencije "Prijatelji Libije" u Jelisejskoj palati u Parizu, 01. septembar 2011.
RSE

Na dan koji obeležava 42 godine represivne vladavine libijskog diktatora Moamera Gadafija, svetski lideri obećali su da će podržati obnovu zemlje pod vođstvom Prelaznog nacionalnog saveta.

Lideri zemalja najavili su da će odmah odmrznuti 15 milijardi dolara sredstava a od njih tražiti obećanje da će u zemlji biti demokratije, stabilnosti i pomirenja.

Sa druge strane, Moamer Gadafi izjavio je da će njegove pristalice nastaviti borbu, optužujući NATO da pokušava da zauzme Libiju i ukrade naftu.

Gadafi se sinoć na 42. godišnjicu preuzimanja vlasti, obratio putem sirijske televizijske stanice.

"Borićemo se svuda protiv njih. Spalićemo zemlju pod njihovim nogama", rekao je Gadafi, u svom drugom jučerašnjem audio obraćanju.

"Spremite se da se borite protiv okupacije", poručio je Gadafi, dodajući da njegovi protivnici neće moći još dugo da se bore.

Gadafi je ranije juče ponovio da se neće predati i da će nastaviti da se bori protiv pobunjenika, koji su preuzeli veći deo zemlje.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da će učesnici konferencije tražiti od Prelaznog nacionalnog saveta (NTC) da se angažuje u procesu pomirenja i oproštaja i da treba da uče na greškama načinjenim u drugim zemljama u prošlosti.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da su libijski privremeni lideri dobili podršku međunarodne zajednice za tranziciju zemlje ka demokratiji.

"To je naša zajednica danas. Oni su u pravu, jer svi ćemo izgubiti ako se Arapsko proleće pretvori u ciničnu zimu represije. I oni su u pravu, jer Libijci zaslužuju našu podršku", kaže on.

Predsednik libijskog Prelaznog nacionalngog saveta Mustafa Abdel Džalil rekao je da ima poruku za libijski narod.

"Mi smo se kladili na vas, i međunarodna zajednica se kladila na vas. Sve je u vašim rukama da ostvarite ono što smo obećali - stabilnost, mir i pomirenje" rekao je Abdel Džalil i pozvao narod da pokaže "toleranciju" i "praštanje", kaže on.

"Islam podstiče praštanje i pomirenje. Treba poštovati pravnu državu", dodao je libijski lider.

Mirno prevazići prošlost

U Parizu su se sastali zvaničnici 49 zemalja i više organizacija kao što su Ujedinjene nacije, NATO, Afrička i Arapska liga na konferenciji "prijatelja Libije" da razgovaraju o budućnosti te zemlje sa predstavnicima pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog veća.

"Novac koji su uzeli Gadafi i njegovi bližnji treba da bude vraćen Libijcima. Obavezali smo se svi da odmrznemo novac Libije od juče da bismo finansirali razvoj Libije danas", rekao je francuski predsednik Sarkozi.
Državna sekretarka SAD Hilari Rodam Klinton (desno), šeta sa liderima libijskog Prelaznog nacionalnog saveta Mustafom Abdel Dželalom (u sredini) i Mahmudom Džibril u Jelisejskoj palati, 01. septembar 2011.

Svetski lideri su naglasili da Libijci sami moraju da paze da ne naprave greške učinjene u drugim zemljama, na primer u Iraku gde su posle pada Sadama Huseina bili višegodišnji verski sukobi.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je zatražio da se preduzme brza akcija da bi se civilna misija poslala u Libiju što je pre moguće da se stabilizuje zemlja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja nije učestvovala u NATO misiji u Libiji, podržala je međunarodne napore da se pomogne toj zemlji i ponudila da podeli nemačko iskustvo "o tome kako mirno prevazići prošlost".

U saopštenju na kraju konferencije svetski lideri su pozdravili povratak Libije u međunarodnu zajednicu.

Rusija koja je kritikovala NATO operacije je priznala pobunjenike kao prelazno libijsko vođstvo nekoliko sati pre početka skupa.
XS
SM
MD
LG