Dostupni linkovi

Poljska : Danas počinje neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU-aMinistri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) okupiće se u petak i subotu u poljskom gradu Sopotu na baltičkoj obali na neformalnom sastanku na kojem će glavne teme biti stanje na južnom Sredozemlju, Bliskom istoku, te odnosi sa strateškim partnerima.
Drugi dan sastanka, ministrima zemalja članica pridružit će se i šefovi diplomacija Hrvatske, koja je već završila pristupne pregovore, te ostalih zemalja kandidata Makedonije, Islanda, Turske i Crne Gore.

Riječ je o tradicionalnom sastanku, Gymnichu, koji se održava jedanput u šest mjeseci u zemlji koja trenutačno predsjedava EU-om.

Sastanak počinje danas popodne raspravom o odnosima sa strateškim partnerima EU-a - Brazilom, Indijom i Južnoafričkom Republikom. Čelnici EU-a su u septembru prošle godine zatražili od Catherine Ashton da pripremi procjenu odnosa sa svim strateškim partnerima. U decembru prošle godine ona je predstavila izviješće o odnosima s tri glavna strateška partnera - SAD, Rusijom i Kinom. Sada su na redu odnosi s Brazilom, Indijom i Južnoafričkom Republikom, a u predstojećem razdoblju razmatrat će se odnosi s Kanadom, Japanom, Meksikom i Južnom Korejom.

Središnja tema Gymnicha biće istorijske promjene u arapskom svijetu, a najviše pozornosti bit će posvećeno Libiji i Siriji. Razgovarat će se i u uvođenju embarga na uvoz nafte iz Sirije zbog nasilja prema demokratskim prosvjednicima u toj zemlji.

Što se Libije tiče, EU bi sljedećih sedmica trebala ukinute sankcije uvedene za vrijeme Gadafijeva režima. Jedna od važnih tema bit će i pitanje palestinske neovisnosti. Palestinsko vodstvo sljedeći mjesec namjerava u UN-u zatražiti priznanje svoje neovisnosti u granicama prije Šestodnevnog rata 1967. godine. EU o tome zasad nema jedinstvenog stajališta.
XS
SM
MD
LG