Dostupni linkovi

Gadafi hoće da vodi gerilski rat



Muamer Gadafi je u drugoj audio poruci u jednom danu rekao da namerava da vodi gerilski rat u borbi protiv libijskih pobunjenika i da "protera kolonizatore". "Pripremite se na rat bandi i gerile, za urbani rat, za narodni otpor u svakom gradu... da se pobedi neprijatelj svuda", rekao je Gadafi u poruci objavljenoj sinoć na telviziji Arai.

Njegov glas je, kako navodi Frans pres zvučao smireno i čvrsto u odnosu na uobičajene vatrene govore. "Cilj je da se ubije neprijatelj gde god se on nalazio i bio on Libijac ili stranac", dodao je Gadafi. On je pozvao svoje sugrađane "muškarce i žene da se pripreme na otpor, na dugi rat koji nam je nametnut". Optužio je zemlje koje učestvuju u vojnoj operaciji NATO u Libiji da "žele da kolonizuju Libiju i da se domognu njenih naftnih resursa".

U ranijoj poruci objavljenoj na istoj televiziji Gadafi je ponovio da se nikad neće predati i da je spreman na dugu borbu protiv pobunjenika i NATO čak iako zemlja "gori".

Na sastanku posvećenom Libiji posle Gadafija u Parizu svetski zvaničnici su naglasili da će NATO operacije u toj zemlji biti nastavljene sve dok pretnja od Gadafija i njegovih pristalica postoji.
XS
SM
MD
LG