Dostupni linkovi

U Briselu se nastavlja dijalog Beograda i PrištineU Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine koji je uz posredovanje EU počeo u martu. Šef delegacije Srbije Borislav Stefanović očekuje da na današnjim pregovorima bude riješeno pitanje carinskih pečata na način da se sačuva pozicije Srbije.

On je rekao da srpska strana odlazi u Brisel sa uvjerenjem da će regulisanje pitanja carinskog pečeta, u skladu sa Rezolucijom 1244 i stavom Unmika, omogućiti nesmetan promet robe, čime će se obesmisliti jednostrani akt Prištine o blokadi trgovinske razmjene sa ostatkom Srbije. On očekuje da danas u Briselu budu riješena i pitanja katastra, Telekoma i univerzitetskih diploma, kao i da će vjerovatno biti govora o mogućnosti prisustva Kosova na regionalnim sastancima.

Iz kabineta šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri saopšteno je da će na dnevnom redu ove runde pregovora biti pitanja carinskog pečata, telekomunikacija, energetike, katastra i regionalne saradnje. U okviru susreta biće razmotrena pitanja primjene sporazuma postignutih tokom prethodnih rundi pregovora u vezi sa slobodom kretanja, saobraćaja i primjene saobraćajnih i vozačkih dozvola.

Prijedlog teksta sporazuma o kojima će se raspravljati na današnjem sastanku utvrdila je EU a zasnovan je na stavovima koji su iznijele dvije strane 6. juna.
XS
SM
MD
LG