Dostupni linkovi

Pariz: Počela međunarodna konferencija o Libiji


Međunarodna konferencija o Libiji, koja se u održava u Parizu na inicijativu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona otvorena je u četvrtak poslijepodne u Elizejskoj palači u prisustvu 60-ak delegacija, javljaju agencije.

Naglasak konferencije pod nazivom "Prijatelji Libije" biće na demokratskoj tranziciji i obnovi zemlje, 42 godine nakon što je pukovnik Gadafi u državnom udaru preuzeo vlast.

Uz predstavnike libijskog Nacionalnog prelaznog vijeća (NTC), na samitu učestvuje 12 šefova država, 17 šefova vlada i oko 20-ak ministara. Na samit nisu propustili doći američki državni sekretar Hillary Clinton, čelnici NATO-a, EU-a, UN-a i brojne evropske, arapske i afričke vođe, piše Reuters.

Zapad želi izbjeći greške učinjene u Iraku, pa će se na trosatnom dnevnom redu prvenstveno naći teme vezane uz političku reformu i obnovu, ali u centru razgovora na marginama samita biće i unosni poslovi u obnovi i proširenju libijskog naftnog sektora i infastrukturi, ističe AFP.

Ova je konferencija prilika privremenom predsjedniku NTC-a Mustafi Abdelu Džalilu i prelaznom premijeru Mahmudu Džabrilu da svijetu objave svoje prve poteze nakon što je NTC osvojio Tripoli i svrgnuo Gadafija. Prema najavama, Džalil će govoriti o novom ustavu, sazivanju izbora u roku od 18 mjeseci i načinima kako spriječiti odmazdu prema protivnicima.
XS
SM
MD
LG