Dostupni linkovi

Amnesty International traži istragu protiv Dika Čejnija


Organizacija Amnesty International pozvala je američko ministarstvo pravosuđa da pokrene istragu protiv bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država Dika Čejnija zbog njegove uloge u dopuštanju simuliranog potapljanja istražne metode kojoj su bili podvrgnuti neki od osumnjičenika za terorizam uhvaćeni u Avganistanu i drugim stranim zemljama.

Ovu metodu mnogi smatraju mučenjem koje je zabranjeno međunarodnim pravom.

Ispred Ministarstva pravosuđa u Vašingtonu demonstranti u narandžastim zatvoreničkim odorama, kakve se nose u Guantanamu, pozivaju na istragu Čejnija. Oni tvrde da je on imao glavnu ulogu u dopuštanju simultanog potapljanja i drugih istražnih metoda koje Amnesty International smatra torturom.

Tom Parker, jedan od čelnih ljudi u američkom ogranku Amnesty Internationala, objašnjava stajalište njegove organizacije: "Znamo da je Čejni bio jedan od glavnih autora prakse da se koriste oštre istražne metode u ispitivanju osumnjičenika za terorizam. Te metode se smatraju torturom, mučenjem koje zabranjuje i američki zakon, a i međunarodno pravo. Prema tome, Čejni je sudjelovao u aktivnosti koja je protivna zakonu i zato mora biti kažnjen."
XS
SM
MD
LG