Dostupni linkovi

Sarkozi: Moguć napad na iranske nuklearne objekte


Francuski predsednik Nikola Sarkozi upozorio je u sredu Iran na mogućnost "preventivnog napada" na njegove nuklearne objekte ako ostane pri svojim ambicijama u toj oblasti, ali je i priznao da bi takva operacija mogla da izazove "veliku krizu".

"Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća pretnja i mogla bi da dovede do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi izazvalo veliku krizu koju Francuska ne želi ni po koju cenu", poručio je Sarkozi na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Francuskoj.

On nije naveo zemlje koje bi mogle da učestvuju u tom preventivnom napadu na iranske ciljeve. Francuski predsednik je, takođe, pozvao na dalje pooštravanje sankcija Iranu.

"Iran odbija da ozbiljno pregovara. On stalno preduzima nove provokacije. Suočena s tim izazovom, međunarodna zajednica mora da pruži verodostojan odgovor. Ona to može da učini, ako demonstrira jedinstvo, čvrstinu i pooštri sankcije. Pogrešno bi bilo potceniti situaciju", rekao je Sarkozi.

Zapad smatra da je iranski nuklearni program u vojne svrhe, dok Teheran to negira, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje.
XS
SM
MD
LG