Dostupni linkovi

Sud BIH:Velibor Bogdanović proglašen krivim za ratni zločin


Vijeće Krivičnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Velibor Bogdanović proglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Optuženi Velibor Bogdanović proglašen je krivim što je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području opštine Mostar između Armije RBiH sa jedne strane i HVO-a sa druge strane, kao pripadnik HVO-a, u noći sa 25. na 26. maj 1993. godine, zajedno sa pet neidentifikovanih i naoružanih vojnika, ušao u stan bošnjačkog bračnog para u Mostaru, izvršio pretres stana, te otuđio dragocjenosti i tehničku robu.Nakon toga, optuženi Bogdanović je upotrebom sile i prijetnji prisilio ženu na seksualni odnos.

Optuženi Bogdanović je, zajedno sa ostalim vojnicima, njenog supruga protivpravno odveo u zatvor „Heliodrom“, odakle je premješten i zatvaran i na druge lokacije, u kojima je bio zatvoren oko trideset dana.

Ova odluka nije pravosnažna. Protiv odluke je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje suda, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG