Dostupni linkovi

Hrvatska izrazila nezadovoljstvo srbijanskom ambasadoru


Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Hrvatske Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo srbijanskom ambasadoru Stanimiru Vukičeviću zbog neprihvatljivih i uvredljivih izjava srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, saopšteno o je u subotu iz MVPEI-a.

Srbijanskom ambasadoru poručeno je da je Republika Hrvatska priznala Republiku Kosovo kao nezavisnu državu s kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te u evropskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Istovremeno, Republika Hrvatska se snažno zauzima za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava u Republici Kosovo, te za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u saglasnosti je s politikom partnera u Evropi i saveznika u NATO-u i od takve politike Hrvatska neće odustati. Taj smjer uključuje i perspektivu članstva u evroatlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ostvarivanje evroatlantske perspektive na ovom prostoru najbolja je garancija da se više nikada neće ponoviti agresija i razaranje koje je provodio Slobodan Milošević, naveo je MVPEI.

Kosor je u srijedu u Prištini, izjavila da je Hrvatska spremna pomoći u uspostavi dijaloga između Kosova i Srbije.

"U Hrvatskoj možete imati najvećeg prijatelja u jugoistočnoj Europi i na to možete uvijek računati" kazala je Kosor u Prištini.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Jeremić je tokom boravka u Banjaluci u četvrtak kritikovao Kosor zbog njenih izjava rekavši: "Kome je Jadranka Kosor najbolji prijatelj, tome ne trebaju neprijatelji".
XS
SM
MD
LG